07.დეკემბერი.2017 13:55

"ჯანსაღი მარწყვი"

"ჯანსაღი მარწყვი"
"გამორჩეული გემოვნური თვისებები და 100%-ით ჯანსაღი პროდუქტი“, - ასე ახასიათებენ ადგილობრივები სოფელ ნოსირში მდებარე კოოპერატივის „დეკა ქოლგა“ მიერ მოყვანილ მარწყვს. სასათბურე მეურნების მიმართ ინტერესი კოოპერატივის თავჯდომარეს ჯერ კიდევ 2006 წლიდან ჰქონდა. მისი თქმით, მის გარშემო იყო მრავალი ადამიანი, რომელიც მსგავსი მეურნეობით იყო დაკავებული, თუმცა ნაკლები შესაძლებლობები იყო, მანამ სანამ კოოპერატიული გაერთიანება დეკა ქოლგა შეიქმნებოდა.

"გამიჩნდა სურვილი, რომ გამეშენებინა მარწყვი. პირველ ეტაპზე 1200 ძირი შევისყიდეთ და გავაშენეთ. ასევე შევისწავლეთ მთელი რიგი პროცესები, რომლებიც მარწყვის მოვლისას საჭიროა. სახსრების უქონლობის გამო ვერ ვახერხებდით დიდი მეურნებობის წარმართვას. სწორედ ამიტომ გაგვიჩნდა სურვილი, რომ მოვრგებულიყავით კოოპერატიულ სისტემას, რათა ჩვენი საქმიანობა გაფართოებულიყო და გაძლიერებულიყო.”, - აცხადებს კოოპერატივის თავჯდომარე დავით კუჭუხიძე.

დეკა ქოლგას კოოპერატივად ჩამოყალიბებაში დიდი წვლილი ევროკავშირისა და care international-ის პროექტს ENPARD მიუძღვის, რომლემაც ისინი დაბრუნებადი გრანტით დააფინანსა. დაფინანსებასთან ერთად კოოპერატივის ყოველ წევრს სატრენინგო კურსი ჩაუტარდა, სადაც მარწყვის მოყვანის დეტალები შეისწავლეს.

"ეს პროგრამა ითვალისწინებდა მთელ რიგ მოთხოვნებს. უნდა შეგვექმნა ბიზნეს გეგმა, სადაც აღვწერდით თუ რა ხარჯები სჭირდებოდა საქმიანობის დაგეგმვას. მივიღეთ მონაწილეობა და გავიმარჯვეთ. care-ის დაბრუნებადმა გრანტმა მოგვცა საშუალება გავფართოებულიყავით. გამარჯვების შემდეგ გვჭირდებოდა სათბურის კონსტრუქცია, მარწყვის ნერგების შეძენა, რაშიც დაგვეხმარა ორგანიზაცია care", - ამბობს კოოპერატივის თავჯდომარე.

კოოპერატივისთვის მთავარი მაღალი ხარისხი და პროდუქციის სიჯანსაღეა. მათი თქმით, მარწყვისთვის წინასწარ ირჩევა ნიადაგი, რომელიც გამდიდრებულია სხვადასხვა მინერალებით. როგორც კოოპერატივის თავჯდომარე აღნიშნავს, მარწყვის ნაყოფის მსხმოიარობა დაახლოებით 8-10 თვეა, რაც საშუალებას იძლევა გაიზარდოს შემოსავლები. ამასთან, აღსანიშნია ის ფაქტიც, რომ დეკა ქოლგა იმ კოოპერატივთა რიგებშია რომელმაც აღებული გრანტის დაბრუნება უკვე დაიწყო.

დეკა ქოლგას სამომავლო გეგმები მოიცავს კიდევ უფრო გაფართოებას და მარწყვის სასათბურე მეურნეობასთან ერთად მის გარე გრუნტზე მოყვანას. ამასთან, კოოპერატივი აქტიურად მუშაობს ჟოლოსა და მაყვლის ნერგებზე, რომლის მოყვანაც უკვე კლიმატურ პირობებზეა დამოკიდებული.


ავტორი: ანუკა ჯოხაძე


04.ივლისი.2018 15:36
524

ინფორმაცია თქვენთვის

ვრცლად
04.ივნისი.2018 12:35
538

გეითსის რჩეული წიგნები

ვრცლად
07.მაისი.2018 18:37
259

Google მეტი უსაფრთხოებისთვის

ვრცლად
23.აპრილი.2018 11:15
660

რას გვპირდება ცუკერბერგი

ვრცლად
07.მარტი.2018 19:55
783

მილიარდერები მსოფლიოდან

ვრცლად
12.თებერვალი.2018 17:46
767

წლის ქველმოქმედები

ვრცლად
03.თებერვალი.2018 18:46
669

მსოფლიო ინტერნეტში

ვრცლად
22.დეკემბერი.2017 17:00
775

საქართველო Euronews-ზე

ვრცლად
19.დეკემბერი.2017 18:37
438

ღვინო ბაკურციხედან

ვრცლად
18.დეკემბერი.2017 11:10
520

ოცნების თაფლი

ვრცლად
15.დეკემბერი.2017 16:47
459

სიმინდი ფერმერებისგან

ვრცლად
14.დეკემბერი.2017 13:01
511

მოსავალი ზესხოში

ვრცლად
13.დეკემბერი.2017 12:03
536

ხორგის სათბურები

ვრცლად
12.დეკემბერი.2017 14:10
498

ნერგები ლანჩხუთიდან

ვრცლად
11.დეკემბერი.2017 12:49
515

მთის ნობათი

ვრცლად
08.დეკემბერი.2017 15:37
716

სოფლის იმედი

ვრცლად
06.დეკემბერი.2017 13:10
903

"ქულბაქის" კალმახი

ვრცლად
04.დეკემბერი.2017 15:30
629

ღვინო "ენომატიკით"

ვრცლად